Θρησκευτικές διακοπές στην Κέρκυρα

Η αίσθηση όλων των θρησκειών είναι μία, μόνο οι προσεγγίσεις τους είναι διαφορετικές.

Η θρησκεία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ζωής και του πολιτισμού, και αυτό εύκολα γίνεται αντιληπτό αρκεί κανείς να υπολογίσει τα εκατοντάδες εκκλησάκια και μοναστήρια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η Κέρκυρα φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα. Η Κέρκυρα εκτός από προορισμός για διακοπές δίπλα στη θάλασσα γεμάτες περιπέπεια και δράση, είναι και προορισμός για θρησκευτικές διακοπές. Καθώς έχει πολλά μοναστήρια και εκκλησίες με εντυπωσιακή ιστορία, και ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία, μπορεί ο επισκέπτης της να συνδυάσει και τα δυο, και να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας του νησιού.

Οι περισσότερες εκκλησίες στην Κέρκυρα χτίστηκαν τον 17ο και 18ο αιώνα και πολλές από αυτές αποτελούνται από έναν ενιαίο ναό, μια επιβλητική πρόσοψη, ένα καμπαναριό και οροφές διακοσμημένες με αγιογραφίες.

Η Κέρκυρα είναι γεμάτη από ιστορικές εκκλησίες και πανέμορφα θρησκευτικά μνημεία που σηματοδοτούν την πλούσια κουλτούρα και την ιστορία του νησιού μέσα από τους αιώνες και αυτό κάνει το νησί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για θρησκευτικές διακοπές στην Κέρκυρα.

Η πιο γνωστή λόγω και του πολυούχου του νησιού είναι εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα στην καρδιά της πόλης. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο προστάτης της Κέρκυρας. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, η παρουσία του στο νησί της Κέρκυρας συνοδεύεται από μια σειρά θαυμάτων. Κάτω από την Ενετική κατοχή, οι Κερκυραίοι επέζησαν από ασθένειες, πείνα και έπειτα επέζησαν από τους Τούρκους τέσσερις φορές. Συγκεκριμένα, το 1553 ο άγιος Σπυρίδων έσωσε το νησί από την πείνα. Για το λόγο αυτό, ιδρύθηκε η περίφημη λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου το Πάσχα. Το 1630, έβγαλε το νησί από την πανώλη. Ως αποτέλεσμα, ιδρύθηκε η λιτανεία της Κυριακής. Υπάρχουν πολλά μικρά και μεγάλα εκκλησάκια στην παλιά πόλη και διασκορπισμένα σε όλο το νησί, γι ‘αυτό μπορείτε να βρείτε παρακάτω μια λίστα με εκκλησίες και μοναστήρια στο νησί της Κέρκυρας με μια ενδιαφέρουσα ιστορία ή ιδιάιτερα χαρακτηριστικά, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δικές σας θρησκευτικές διακοπές στην Κέρκυρα.

Η εκκλησία των Αγίων Ιασών και Σωσιπάτρου – Γαρίτσα, πόλη της Κέρκυρας

Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στα νότια της παλιάς πόλης, ακριβώς στην περιοχή της Παλαιόπολης σε μία από τις πιο περιζήτητες γειτονιές της Κέρκυρας όπου υπάρχουν πολλά κτίρια ιστορικού ενδιαφέροντος. Είναι αφιερωμένο στους δύο άγιους Ιάσωνα και Σωσίπατρο, τους δύο μαθητές του αποστόλου Παύλου, που διέδωσαν τον Χριστιανισμό στην Κέρκυρα.

Η Μονή Βλαχέρνας – Βλαχέρνα, Κανόνι, πόλη της Κέρκυρας

Το μικρό μοναστήρι της Βλαχέρνας είναι ένα από τα πιο γραφικά τοπία του νησιού και βρίσκεται στα νότια της πόλης, στο νοτιότερο τμήμα της χερσονήσου της περιοχής, Κανόνι. Το μοναστήρι βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και  συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μόνο με μια στενή προβλήτα. ‘Ισως από τις πιο γραφικές εκκλησίες στο νησί της Κέρκυρας που σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε. Χρονολογείται από τον δέκατο έβδομο αιώνα και ξεχωρίζει από το γαλάζιο φόντο της θάλασσας και δημιουργεί το τέλειο σκηνικό για μια αναμνηστική φωτογραφία.

corfu-town-st-.spyridon

Η εκκλησία του Παντοκράτορα – Ποντικονήσι, Κέρκυρα

Λίγα μέτρα μπροστά από τη γραφική Μονή Βλαχέρνας υπάρχει ένα μικρό νησί που ονομάζεται Ποντικονήσι, στο οποίο υπάρχει μόνο ένα κτίριο, δηλαδή η εκκλησία του Παντοκράτορα. Σύμφωνα με μια ερμηνεία της Οδύσσειας του Ομήρου, αυτό το νησί ήταν το πλοίο του Οδυσσέα που μετατράπηκε σε βράχο από τον Ποσειδώνα ενώ, σύμφωνα με ένα άλλο μύθο, ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο το πλοίο του Οδυσσέα συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, συνέπεια και την διαμονή του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων.

Η Μονή Πλατύτερα – Πόλη της Κέρκυρας

Το εμβληματικό μοναστήρι της Πλατύτερας βρίσκεται στο κέντρο της Κέρκυρας και απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το νέο λιμάνι. Χτίστηκε το 1743 αλλά είχε μια σύντομη ζωή γιατί κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Ρωσικού-Τουρκικού πολέμου (1799) καταστράφηκε. Ανακατασκευάστηκε όμως και έγινε ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια του νησιού. Αυτό το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία και, από αρχιτεκτονική άποψη, αποτελείται από μια τράπεζα από τρεις πλευρές και ένα καμπαναριό, με έναν θόλο, που λειτουργεί και ως είσοδος.

Η εκκλησία της Ιπαπαντής – Κομμένο, Κέρκυρα

Παρόμοια με την εκκλησία του Παντοκράτορα όπως περιγράφηκε παραπάνω, η εκκλησία της Ιπαπαντής βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μονοπάτι, αλλά αυτή τη φορά λίγα χιλιόμετρα στον κόλπο των Γουβιών, βόρεια της πόλης. Αυτή η εκκλησία είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες για γάμους στην Κέρκυρα. Η θέα από αυτή την εκκλησία είναι απλά αξέχαστη γιατί μπορείτε να θαυμάσετε τον κόλπο και την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Η Μονή της Παλαιοκαστρίτσας – Παλαιοκαστρίτσα, Κέρκυρα

Το μοναστήρι παίρνει το όνομά του από το όνομα του τόπου, την Παλαιοκαστρίτσα όπου και βρίσκεται. Χτισμένο στην κορυφή του ακρωτηρίου, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών μιας και η θέα που προσφέρει είναι μοναδική. Το μοναστήρι της Παλαιοκαστρίτσας χτίστηκε το 1225, στη συνέχεια στον 18ο αιώνα η κύρια εκκλησία ήταν αφιερωμένη στην Παναγία και κατασκευάστηκαν τα κελιά των μοναχών. Μέσα, το μοναστήρι αποτελείται από μια αυλή με στοά και ένα σύγχρονο κτίριο όπου υπάρχει ένα μουσείο βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, ιερών βιβλίων, αγίων εργαλείων και επίσημων φορεμάτων.

Η Μονή Ασκηταρίου – Νυμφές, Κέρκυρα

Η Μονή Ασκητάριου βρίσκεται μόλις 1 χλμ. Από το χωριό Νυμφές στα βόρεια του νησιού και είναι ένα από τα αρχαιότερα χριστιανικά κτήρια στην Κέρκυρα. Ο θρύλος λέει ότι το κτίριο κατασκευάστηκε από τους γονείς ενός ερημίτη ώστε να μπορεί να διαμένει εκεί αφού δεν ήθελε να φύγει από τον τόπο.

Οι παραπάνω εκλλησίες είναι από τις πιό δημοφιλείς στην Κέρκυρα, το νησί είναι γεμάτο από γραφικά εκκλησάκια που δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους, η Κέρκυρα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις δικές σας θρησκευτικές διακοπές.

ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.