ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

Γνωρίστε τον Άγιο Ματθαίο… Ίσως είναι ο επόμενος προορισμός σας

ΑΓΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

 

Νοτιοδυτική Κέρκυρα, Ελλάδα

Ο Άγιος Ματθαίος είναι ένα γραφικό χωριό της Κέρκυρας που χρονολογείται τον 16ο αιώνα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στη λίμνη Κορισσίων, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Κέρκυρας. Το χωριό έχει σύγχρονα αλλά και παλιά κτίσματα, όπως γραφικά πέτρινα σπίτια, μοναστήρια και πανέμορφες εκκλησίες. Επίσης, υπάρχουν καφετέριες, παραδοσιακά ελληνικά καφενεία, σούπερ μάρκετ, παιδική χαρά κλπ. Παραμένει όμως ένα αυθεντικό παλιό χωριό με βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

1
4

Τοποθεσία

Ο Άγιος Ματθαίος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, κοντά στην παραλία Παραμόνας (3 χλμ.). Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο μέσα σε καταπράσινες πλαγιές.

 

Ποιος να πάει

Είναι ένα καλό μέρος για οικογένειες και για όσους αναζητούν ηρεμία. Επίσης, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να γνωρίσουν την παλιά Κερκυραϊκή αρχιτεκτονική και να έρθουν σε επαφή με την επαρχία της Κέρκυρας, καθώς μπορούν να περιηγηθούν στα στενά γραφικά δρομάκια μέσα και γύρω από το χωριό και να θαυμάσουν τα παλιά σπίτια και τις εκκλησίες.

 

Μεταφορά

Είναι αρκετά εύκολο να φτάσετε στον Άγιο Ματθαίο από την πόλη της Κέρκυρας. Υπάρχουν 3 τρόποι για να φτάσετε στο χωριό: με λεωφορείο, ταξί ή αυτοκίνητο. Αν πάτε με λεωφορείο, η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά και η απόσταση είναι 20,3 χλμ. Αυτός είναι ο φθηνότερος τρόπος να φτάσετε εκεί. Με ταξί ή αυτοκίνητο η διαδρομή διαρκεί περίπου 22 λεπτά.

Τι να κάνετε

Στον Άγιο Ματθαίο θα δείτε πολλά παλιά αρχοντικά από πέτρα, ειδικά αν περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του. Νεότερα, χρωματιστά σπίτια, γραφικές πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια συμπληρώνουν την εικόνα του οικισμού. Ένα από αυτά τα σοκάκια οδηγεί στην κορυφή του βουνού, όπου μπορείτε να βρείτε τη Μονή του Παντοκράτορα (16ος αιώνας), η οποία δεν λειτουργεί πλέον, ενώ από εκεί θα απολαύσετε μαγευτική θέα στη θάλασσα προς την πλευρά της Αδριατικής. Από τον Άγιο Ματθαίο μπορείτε να επισκεφθείτε το βυζαντινό κάστρο του Γαρδικίου, χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα, με οκταγωνικό σχήμα και τρεις πύλες. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφθείτε τις παραλίες Χαλικούνας, Παραμόνας και Πρασούδι. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τη λίμνη Κορισσίων, τον μεγαλύτερο υγρότοπο του νησιού.

 

Αξιοθέατα

Το Κάστρο του Γαρδικίου χρονολογείται στη βυζαντινή περίοδο και χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Οι μελετητές το εξισώνουν με το μαγευτικό Φρούριο Αγγελόκαστρο, το οποίο χτίστηκε την ίδια περίοδο. Η ειδυλλιακή τοποθεσία του κάστρου στο γραφικό χωριό Γαρδίκι, νότια του νησιού, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Άγιος Ματθαίος, προσελκύει κάθε χρόνο ορδές τουριστών. Το κάστρο έχει οκταγωνικό σχήμα και φημίζεται για τα ανυπέρβλητα οχυρά του, τα οποία υπερασπίστηκαν τους κατοίκους της Κέρκυρας πολλές φορές από τους εχθρούς. Σήμερα, τα τείχη του διατηρούνται σχετικά καλά και αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΤΘΑΙΟ

No post was found with your current grid settings. You should verify if you have posts inside the current selected post type(s) and if the meta key filter is not too much restrictive.

Σας αρέσει ο Άγιος Ματθαίος; Δείτε το blog μας